luni, 3 decembrie 2007

Comunitati online

Datorita usurintei cu care se poate intra in ziua de azi pe Internet, tot mai multa lume petrece ore intregi in fata calculatorului, navigand pe Internet. Ei pot comunica cu prietenii sau isi pot face noi prieteni folosind comunitatile online.
In cadrul acestor comunitati, fiecare utilizator se poate prezenta, poate participa la discutii pe diverse teme sau pur si simplu poate afla informatiile dorite.
Comunitatile pot fi de mai multe tipuri : forumuri( in general folosite pentru schimb de informatii), blog-urile( utilizatorii comenteaza stirile din ultima devreme, lucrurile din viata lor, etc) , wiki(publicare de informatii, la editarea carora pot participa mai multi utilizatori), chat(nu mai are nevoie de nici o prezentare in acest context: oricine citeste acest articol are un id de messenger) si retelele de socializare, care vor fi prezentate in detaliu in cele ce urmeaza.

Retelele de socializare sunt pagini de web pe care utilizatorii publica anumite informatii despre ei(prieteni din cadrul comunitatii, date pesonale si nu in ultimul rand poze). Acestea sunt folosite in genera, dupa cum le spune si numele, pentru a cunoaste noi oameni, dar si pentru a comunica cu prietenii din lumea reala(comentarii la informatiile publicate, jocuri online si ,evident, simple mesaje).


Una dintre cele mai populare comunitati online la aceasta ora este hi5.com. Desi nu e la fel de complexa precum facebook.com, care ofera pe langa facilitatile hi5-ului multe jocuri, teste de compatibilitate si alte diverse aplicatii create chiar de utilizatori, el e mult mai popular printre prietenii mei si prietenii lor samd. Poate din cauza simplitatii sale: vezi pozele cuiva, iti place, il/o adaugi in lista ta de prieteni sau ii lasi un comentariu. Continuarea e in functie de imaginatia fiecaruia :).

Dar scopul acestui articol nu este publicitatea pentru acest site( ar fi fost, daca ar fi facut si ei publicitate site-ului aplicatiiweb.esk.ro, care e super misto, btw).Scopul e unul mai putin moral, sa zicem.

Datorita faptului ca paginile sitului sunt generate automate, ele sunt construite folosind anumite sabloane, care de altfel nu sunt foarte complicate. De ce conteaza acest lucru? Pentru ca folosind aceste sabloane putem face o baza cu utilizatorii acestui site, carora le putem trimite mesaje publicitare apoi.
Patternurile sunt simple:
- paginile de start pentru utilizatori au urmatoarea forma : http://hi5.com/friend/UserId--NumeUtilizator--Profile-html
- paginile cu prieteni:
http://hi5.com/friend/profile/displayFriends.do?userid=UserId&offset=NumarDeOrdine&page=next
(prietenii sunt indexati in lista utilizatorului; pagina va afisa 12 utilizatori plecand de la prietenul de la pozitii NumarDeOrdine)
- prietenii sunt trecuti in sursa acestei pagini in urmatorul fel: intalnim linia
 <div class="user-profile">
dupa care urmatoarea linie contine un link spre respectivul
prieten
<a name="&lid=ProfileFriends_Name" title="Ionel" href="/friend/NewUserId--NumePrietem--Profile-html" class="username_dark">

Si uite asa, cu un programel foarte simplu, poti gasi multi utilizatori ai acestui domeniu. Cum sunt folosite
aceste informatii ramane la latitudinea fiecaruia. Deocamdata eu am pus utilizatorii
intr-o baza de date MySQL pe care am prezentat-o la laborator :).
Programelul il gasiti pe site-ul de interes general pentru studentii de anul 5 de la Calculatoare(sau cel putin
pentru majoritatea dintre ei) aplicatiiweb.esk.ro( mai multa lume a spus ca e util situl, nu numai eu :) ).


Niciun comentariu: