marți, 4 decembrie 2007

Tehnologia AJAX

Aparut de curand, AJAX nu reprezinta un nou limbaj de programare, ci doar o imbinare a limbajelor existente JavaScript si XML.

AJAX este un fenomen complex care poate semnifica ceva diferit pentru fiecare persoana. Pentru utilizatori, AJAX se simte prin situri moderne cu o interfata mai prietenoasa si comportament mai prietenos decat siturile traditionale. Pentru programatori, AJAX inseamna Asynchronous Javascript and XML, si se refera la un set de tehnologii care permit implementarea unor facilitati deosebite in aplicatiile web cu doar putin efort suplimentar.

Inovatia AJAX s-a declansat ca urmare a nevoii de imbunatati viteza de navigare a siturilor, prin micsorarea timpilor de raspuns la actiunile utilizatorilor. Pentru fiecare actiune a utilizatorului, siturile obisnuiau sa reincarce complet pagina pentru a o actualiza cu noi date, chiar si in cazurile in care schimbarile erau minore. Astfel, inainte de AJAX, fiecare click de mouse cauza un timp mort pentru utilizator, pana cand noua pagina se incarca.

Este important de inteles ca multe din aceste asteptari sunt utile si necesare atunci cand ele se intampla natural, ca urmare a navigarii intre diverse pagini. Cel mai simplu argument este ca aceste reincarcari de pagini (page reloads) sunt modalitatea prin care adresa paginii se schimba, astfel incat ea sa poata fi insemnate (bookmarked) pentru referinte ulterioare. Totusi aceasta tehnica este folosita excesiv pentru multe alte circumstante, cand acea asteptare nu isi are sensul. Exemplele sunt nenumarate; un exemplu relevant este cazul cand este necesara completarea unui formular intreg, si apasarea butonului „Submit”, pentru a afla care sunt greselile facute in el. In mod natural, aceste greseli ar trebui semnalizate pe masura ce sunt facute. Alte exemple pot fi vazute in multe locuri pe internet, unde situri moderne permit utilizatorului sa faca diverse actiuni (spre exemplu, sa voteze prin butoane „Yes/No”), fara ca acestea sa cauzeze asteptari sesizabile.

Eliminarea reincarcarilor inutile de pagini a fost acel mic pas care a declansat o avalansa de eforturi in directia imbunatatirii interfetei siturilor web. Facilitati precum drag-n-drop, validare automata a datelor, unelte web de colaborare interactiva, si multe altele sunt noi in lumea aplicatiilor web, acestea fiind asociate in mod traditional cu aplicatiile care ruleaza local. Toate acestea, desi uneori fara temei tehnic, sunt atribuite fenomenului AJAX.

Intr-adevar, in momentul acesta totul suna bine despre AJAX, dar trebuie tinut cont de faptul ca AJAX un concept inca foarte nou. El a fost „inventat” in februarie 2005 de catre Jesse James Garett in articolul „Ajax: A New Approach to Web Applications”. Ca orice alta tehnologie, AJAX poate fi folosita gresit, cu efecte negative asupra aplicatiilor. Chiar daca ingredientele AJAX sunt mature (cea mai noua componenta este obiectul XMLHttpRequest care a fost conceput de Microsoft in jurul anului 1999), noul lor rol in lumea aplicatiilor web moderne este inca o tema controversata. In timp ce unii vad AJAX ca fiind viitorul aplicatiilor web, altii prefera sa nu foloseasca AJAX deloc. Probabil ca testul timpului va arata, ca de obicei, calea de mijloc ca fiind cea de urmat.

Niciun comentariu: